Çocukluğumdan bu yana kitaplar hayatımda önemli bir yer kaplıyor. Kitaplara tutkun herkesin çok iyi anlayabileceği gibi, kitap sevgisi sadece kitapta okuduklarınla sınırlı kalmıyor, kitabın fiziksel varlığına da bağlanıyorsun.
Kitabın o eşsiz kokusu, gözün gibi baktığın kütüphanen ve her geçen gün artan kitapların varlığının verdiği mutluluk. Bu saklama ve biriktirme tutkusu sadece kitaplara karşı da değildi benim için. Eskiden mizah dergilerini dahi saklıyordum (Artık bu huyumdan vazgeçtim). Biriktirdiğim her basılı materyal, benim için neredeyse bir arzu nesnesiydi.
Kitabın fiziksel varlığı her ne kadar güzel olsa da, yanında kitap taşımak, kısa süreli seyahatlerde çantada kitapların verdiği ağırlık benim için önemli bir sorundu. Çünkü aynı anda birden fazla kitap okuduğum için, yanımda iki ya da üç kitap taşımak istersem, o sırt çantası zulüm olabiliyordu bana. Bu duruma çözümler ararken ilk olarak telefonda ve tabletlerde e-kitap okumaya çalıştım. Ancak ekran sebebiyle kısa süre sonra gözlerim yoruluyor ve uzun süre kitap okumam mümkün olmuyordu. En sonunda, aslında yeni bir teknoloji olmayan ancak ülkemizde pek yaygınlaşmayan e-kitap okuyucuları araştırmaya başladım. Uzun süre araştırdıktan sonra Amazon Kindle Paperwhite modelinde karar kıldım. Türkiye’de resmi olarak satışı olmayan bu ürünü, birçok site şahsi olarak satıyor. Kitapların fiziksel varlığına meftun olan ben, sonunda teknolojiye teslim olmuştum :))
Ürün geldikten sonra, heyecanla kutusunu açtım ve cihazı incelemeye başladım. Ancak ilk başta beni çok şaşırtan bir şey oldu. Amazon Kindle’ı ilk gördüğümde: ” Aa, ekrana kağıt yapıştırmışlar, ekran koruyucu olarak, ne garip!” diye düşündüm. Sonra dikkatli bakınca kağıt zannettiğim şeyin, cihazın kendi ekranı olduğunu farkedince çok şaşırdım. Cihazı biraz kurcalayınca, kitapların fiziksel varlığına olan aşkım çabucak bitmişti 🙂 Allah’ım neden bugüne kadar bunu keşfetmemişim diye düşündüm.
E-kitap okuyucuların ekranları farklı bir teknoloji ürünü Zaten bu cihazları çekici yapan şey de tamamen bu ekran teknolojisi. E-mürekkep denilen bu teknoloji, diğer ekranlar gibi arkadan aydınlatmaya sahip değildir. Aynen bir kağıt gibi üstüne yansıyan ışıkla okunur hale gelir. Karanlıkta okuyamazsınız.
Üstelik diğer ekran teknolojileri gibi bir şeyi görüntülemek için sürekli enerji harcamaz. Bir görüntüyü (yani sayfayı) oluşturmak için enerji harcar ve elektriği keser. O görüntü ekranda sabit kalır. Siz sayfayı değiştirinceye kadar da enerji harcamadan haftalarca, aylarca enerji harcamadan ekranda sabit kalır. (Kaynak: mserdark ) Bu özelliklerinden dolayı hem şarjı çok uzun gidiyor, hem de istediğiniz kadar bu cihazlarda kitap okuyun gözleriniz yorulmuyor. Bir kağıttan hiçbir farkı yok. Ayrıca bir cihazda, binlerce kitap saklayabilme, okuduğunuz kitaplarda altını çizdiğiniz kısımları, sonrasında bir döküman olarak bilgisayarda düzenleyebilme gibi imkanları beni çok etkiledi. Özellikle fiziksel kitaplarda not alma ve sonrasında bu notları düzenlemek benim için çok zorlayıcı bir süreç. Sırf bu özelliği bile, e-kitap okuyucu almak için geçerli bir sebep.
Buraya kadar güzel şeylerden bahsettim. Evet süper bir teknoloji, evet müthiş kolaylıklar. Peki bu cihazlarda okuyacağımız kitapları nasıl bulacağız? İnternet ortamında, bir şekilde paylaşılan, popüler ancak genelde çok yeni olmayan kitaplar mevcut. Bunları basit birkaç işlemle cihazınıza aktarabiliyorsunuz. Ayrıca D&R ve Idefix gibi sitelerde e-kitaplar satılıyor. Bu konuda Sezai Kayaoğlu’un detaylı bir yazısı var: Kindle için Türkçe e-kitap satın almanın ve okumanın yolu!
Eğer sadece Türkçe okuyorsanız bir süre sonra, hiçbir güncel kitabın e-kitap olarak satılmadığını fark edeceksiniz. Sanırım yayınevleri, belirli kaygılardan dolayı kitaplarını e-kitap olarak satmıyorlar. İşte tam olarak sorunlar burada başlıyor. Okumak istediğiniz, sizin için önemli olan kitapların hiçbirinin e-kitap versiyonu olmadığını görünce ister istemez içinizi bir sinir kaplıyor. Ve bir süre sonra aslında inanılmaz potansiyeli olan bu cihaz sizin için işlevsiz hale gelmeye başlıyor.
Sonuç olarak, e-kitap okuyucular bence gerçekten müthiş işlevsel cihazlar. Fiziksel kitap okumaktan geri kalır yanı olmadığı gibi birçok ekstra ve çok önemli avantajı var. Ancak Türkçe ve güncel kitapları okumak istiyorsanız, e-kitap okuyucular anlamlı bir seçenek olmaktan çıkıyor. Eğer İngilizce okuyabiliyorsan, hiç düşünmeden almanı öneririm.
5 yorum
ingilizce okuyacağız artık.
Abi merhaba facebook gibi sitelerde e kitap için paylaşım grupları var. Aklında olmayan ama duyunca aaa bu kitabı da okumak istiyordum diyeceğin pek çok kitabın pdfi paylaşılıyor. Popüler olanlar da yakın zamanda ekleniyor zaten teşekkür ederim hu arada hazırladığın her video için ☺
Ayrıca yabancı kaynak okumak isteyenler çevrimdışı sözlük yükleyebiliyorsunuz kindlea kelimenin üstüne tıklayınca anlamını gösteriyor
Objektif, kısa ve kaliteli açıklamalar için teşekkürlerimi sunuyorum. Teknolojiyi magazinin ötesine gelişimimize odaklayabilirsek bugünkü zavallı konumumuzdan daha yukarıda olabileceğimize inanıyorum.
Sizin bu yazınızı okumasam az daha bir e kitap okuyucu alacaktim. Sonra sizin uyariniz üzerine alışveriş sepetimdeki kitapları kontrol ettim ve hiç birinin ebook versiyonu olmadigini gördüm ve tabiki almaktan anında vazgectim. Teşekkürler