Zaman en değerli hazinemiz. Ama en değerli hazinemizi maalesef çoğu zaman heba ederek, döke saça kullanıyoruz. Sonucunda ise tamamlanmamış işler, verimsizlik ve başarısızlık ortaya çıkar. Aslında yapabilecekken yapamıyor olmak da içimizde yoğun bir suçluluk duygusu yaratır. Bu yazıda size iki önemli zaman yönetimi tekniğinden bahsetmek istiyorum: Eisenhower Matrisi ve Pomodoro Tekniği
Eisenhower Matrisi
Dwight David Eisenhower 1953-1961 yılları arasında iki dönem ABD başkanlığını yapmış bir isim. Eisenhower Matrisi de onun geliştirdiği bir teknik. Çok basit bir mantığı var bu tekniğin. Bir koordinat sistemini 4 çeyreğe bölerek, yapılması gereken işleri acil-acil değil ve önemli-önemli değil şeklinde kategorize ederek, bir öncelik sırası belirlememiz yardımcı oluyor.
“Önemli olan nadiren acildir, acil olansa nadiren önemli” D. D. Eisenhower
Zaman yönetimi konusunda yapılacaklar işler sırası en önemli konulardan birisidir. Eğer bir öncelik sıramız yoksa, işi yaparken dağılmamız, birçok işle aynı anda uğraşmak gibi verimsiz yöntemler kullanmamız ve gereksiz işlerle çok fazla vakit kaybetmemiz gibi sorunlar çıkabilir ortaya. Eisenhower Matrisi ile yapmayı düşündüğümüz işleri 4 kategoriye ayırıyoruz:
- Acil – Önemli: Öncelik sıramızın en başına gelmesi gereken işlerdir. Bu işleri hemen yapmalıyız.
- Acil Değil – Önemli: Geleceğinizde gerçek fark yaratan uzun vadeli planlarınızın olduğu, gerçekten kendi isteklerinizle belirlediğiniz bölge.
- Önemli Değil -Acil: Genelde gelen e-mailler, çalan telefonlar, iş yerinde başkalarının kendileri için sizden istedikleri vs buna girer. Eğer yapabiliyorsanız bu işleri başkasına devredin.
- Önemli Değil-Acil Değil: Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey farkettirmeyecek işler. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt elimine de edebilirsiniz.
Kendinize göre düzenleyebileceğiniz Eisenhower Matrisi’ne ulaşmak için tıklayın.
Pomodoro Tekniği
Pomodora İtalyanca’da domates anlamına geliyor. İtalyan Francesco Cirillo, mutfaklarda kullanılan domates şeklindeki zamanlayıcılardan esinlenerek bu tekniği Pomodoro olarak adlandırıyor. Pomodoro tekniği, zaman yönetiminde ve verimli çalışmakta zorlananların kullandığı basit ama etkili bir teknik.
Pomodoro tekniğinin çok basit bir işleyişi var: Kısa süren çalışma seansları ve arkasından gelen minik bir mola. Kısa süreli çalışma seansları 25 dk, minik molalar ise 5 dk sürüyor. Çalışma ve moladan oluşan 30 dk’lık süreç 1 Pomodoro’ya denk geliyor. Toplamda 4 Pomodoroyu tamamladığınızda 20-30 dakikalık daha uzun bir mola yapıyorsunuz. Genelde bir günde 8-16 pomodoro uygulamak ideal sayılıyor. Bu da günlük 4-8 saat arası çalışmaya denk geliyor. İhtiyacınız olan çalışmaya göre, kendiniz pomodoro sayısını belirleyebilirsiniz.
Pomodoro tekniğinin işe yarayabilmesi için 25 dk’lık çalışma seanslarında sadece uğraştığınız işle ilgilenmeniz gerekmekte. Dikkatinizi dağıtacak her türlü şeyden uzaklaşmak maksimum verimi almanızı sağlayacak. Ayrıca 5 dk’lık molalarda aklınızda yarım kalacak işlerle (bir diziyi izlemeyi ya da heyecanlı bir romanı okumayı) uğraşmanızı önermem. Minik molaları, müzik dinlemek, kısa süreli egzersizler yapmak ya da çay-kahve içmekle değerlendirebilirsiniz.
Pomodoro Tekniğini uygularken kullanabileceğiniz uygulama ve web siteleri:
coldturkey: İnternetten uzak kalamayacağınızı düşünüyorsanız, geçici bir süre için internet sitelerini tamamen engelliyor.
pomotodo: Hem iOS, hem de android üzerinde bulunabilen bu uygulama, Pomodoro tekniğini uygulamak için hazırlanmış.
lanes: Bu internet sitesi yapılacaklar listesi hazırlamanızı ve haftalık planlar yapmanızı sağlıyor. Üstelik pomodoro zamanlayıcısı da mevcut, böylece çalışmalarınızın takibini çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Ben gerçek bir zamanlayıcım olsun isterseniz, Ikea’da satılan bu zamanlayıcı hoşunuza gidebilir 🙂
Kaynaklar:
- https://onedio.com/haber/11-madde-ile-verimli-calisamama-derdini-sonsuza-kadar-bitiren-pomodoro-teknigi-628834
- https://eksisozluk.com/eisenhower-matrisi–3919224?focusto=35186097
- https://www.mindtools.com/pages/article/newHTE_91.htm
2 yorum
Ben bir sınav öğrencisiyim ve hala zamanımı kontrol altına alamadım. Plan ve programlar yapıyorum fakat bu sadece kağıt üzerinde kalıyor. Bana yardımcı olur musunuz?
Çok teşekkür ederim Beyhan hocam. Zaman sadece kaybettikten sonra değeri anlaşılıyor. O yüzden zaman mühendisi olmak çok önemli.