Artık birçok insan formal eğitime sahip. Önümüzde bizi bekleyen görevleri tamamlıyoruz bir şekilde. Ancak bu görevleri tamamlama sürecimiz çoğu zaman çok yüzeysel oluyor. Farklılık ve yenilik yaratacak niteliklere sahip olmaktan çok uzak oluyor bu görevler. Bu yazıda kişisel hayatımda uygulamaya koyduğum ve fayda gördüğüm, kendini geliştirme yollarından bahsetmek istiyorum. Ayrıca yazının sonunda bu konuda çektiğim 2 videoyu da izlemeni öneririm.
- Hayatta senin yapmak istediklerini yapmış ya da yapmakta olan insanlarla konuş tanış. Utanma bu konudan gurur yapma, o kim ki deme. Kesin bir şeyler öğrenirsin.
- Önemli fikirler her an aklına gelebilir. Ben bunlara fikir kıvılcımları diyorum. Bunları kaybetme, bu kıvılcımlardan bazıları büyüyüp kocaman bir alev olma potansiyeline sahip
- Yaz aklına gelenleri, düşüncelerini, gözlemlerini tespitlerini. Mesela benim telefonumda bunun gibi yüzlerce not var. Gece uyandığım bir an bile aklıma gelse kenarda bir yere yazarım
- Dünya klasiklerini, Türk klasiklerini oku. Dostoyevski’nin gözünden bak dünyaya, Ahmet Hamdi Tanpınarı ve Sabahattin Aliyi anla. (Dostoyevski, Tolstoy, Gorki, Gonçarov, Charles Dickens, Montaigne, Anton Çehov, Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra, Peyami Safa, Kemal Tahir. Bunlar eserlerini okumanı önereceğim yazarlardan bazıları) Ayrıca diğer kitap önerilerim için şu sayfayı ziyaret edebilirsin: Kitap Önerileri
- Yanında çanta taşı. Çantanın içinde kalemin defterin bir tane de kitabın olsun. Gün içinde o kadar çok bir şeyler karalayabileceğin, okuyabileceğin boş vaktin oluyor ki. Ne kadar çok boş zamanın olduğunu fark edince çok şaşıracaksın.
- Eğer öğrenciysen yaz tatilinde çalış. işin içinde insanlarla muhatap olmak olsun. insanlarla temas ettiğin işlerin seni nasıl geliştirdiğine inanamazsın.
- Konforlu alanını keşfet: Nedir senin konforlu alanın? Evden çıkmamak mı, riskten uzak durmak mı? Bunu belirle ve konforlu alanından dışarı çık.
- TED Talks videolarını izle. Bence internetin bize sunduğu en güzel şeylerden birisi TED Talks videoları. Birçoğunda altyazı var ve tamamen ücretsiz. Bu konuda benim çok beğendiğim 10 TED videosunu eklediğim bir yazı var. İncelemeyi unutma!
- Kendine bir blog aç! Okuduğun kitaplar hakkındaki yorumlarından tut, gezdiğin yerler hakkındaki gözlemlerine kadar her şeyi paylaşabileceğin bir blogun olsun. Bu blog aynı zamanda senin kişisel tarihinin bir tanığı olacaktır. Düzenli yazarsan, senin ilgilendiğin şeylerle ilgilenen insanlarla tanışıp, dostluklar kurman ve fikir paylaşımında bulunman bile mümkün. Blog açmak hakkında bu yazıyı inceleyebilirsin: Blog Nasıl Açılır?
Şimdilik önerilerim bunlar. Ara ara vaktim oldukça güncelleyebilirim bu sayfayı. Bu arada aşağıda kendini geliştirme konusunda çektiğim 2 video var. Onları da izleyebilirsin.
4 yorum
Beyhan Hocam merhaba,güzel insan!
Bir kaçaydır videolarınızı takipediyorum.
Sizin yapmışolduğunuz bu çalışmaların (videolar,değerli bilgiler vb…) insanlara yol gösteren, farkındalık yaratan ve hayatta benim için en temel konu olan davranış bilimi yani insan piskolojisi hakkında verdiginiz çok değerli bulduğum bilgiler için öncelikle teşekkür ediyorum!..
Küresel anlamda,teknolojinin getirdigi nimetler olduğu kadar insanları ve toplumu hem biyolojik hem de piskolojik olarak çıkmaza sürüklediğini bilmekteyiz.
Hal böyle olunca sizin yaptığınız işin, verdiğiniz bilgilerin değeri kat ve kat artmakta!!!!.
Bir doktor olabilirsiniz;ama hasta piskolojisini bilmezseniz,bir öğretmen olabilirsiniz ama öğrenci piskolojisini bilmezseniz, bir anne baba olup aile kavramını çocukların gelişim piskolojisini bilmezseniz, daha genel söylemek gerekirse insan piskolojisini uzmanlık düzeyinde olmasada en azından sosyal ilişkilerimizde temel olan (empati,sempat vb…)davranış piskolojisini bilmemiz bizim için çok önemli olacaktır diye düşünüyorum.Sağlıkla kalın, video ve başarılarınızın devamını diliyorum.
Merhaba, ben Anıl.
Ben üniversite öğrencisiyim. Yakın zamanda mezun olacağım. Kendi alanımda çalışmak bana pek cazip gelmiyor.
Başka alanlarda iki meslek arasında kararsız kaldım.
Aslında iki meslekte cazip geliyor ama işin içinden çıkamıyorum.
Önerebileceğiniz bir kıstas ya da bir yaklaşım var mı?
Salam Çox Gözəl idi təşşəkür edirəm həm yazılar üçün həmdə videolar üçün uğurlar arzu edirəm.
İnsan kendini geliştirmeyi bıraktığında yaşlanıyor aslında. Ben de not tutmanın veya blog yazmanın önemine inananlardanım. Düşündüğünüz ve/veya öğrendiğiniz şeyleri yazmak gerçekten çok işe yarıyor.