Maalesef ülke olarak kitap okuma alışkanlığımız çok zayıf düzeyde. Dolayısıyla bu kadar az kitap okunan bir ülkede, farklı ve eleştirel düşünme, sorgulama, muhakeme ve değerlendirme becerilerimiz de çok zayıf. Bu sebeple kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek, düşünen bir insan olabilmek için çok önemli. Bir baba olarak, derslerinden daha çok dikkat ettiğim şey çocuklarımın kitap okuma alışkanlığı kazanması. Bu yazıda, kitap okuma alışkanlığı kazanma ile ilgili pratik önerilerimi paylaşacağım.
- 50 sayfa kuralı: 50 sayfa okudun ve hala kitabın içine giremediysen bırakıp başka bir kitapta şansını deneyebilirsin. Kendini kitabı bitirmek zorunda hissetme. Seni içine almayan bir kitabı okumaya zorlarsan, bir süre sonra kitap okumaktan çok fazla sıkılabilirsin. Ve bu sıkılmayı bütün kitap okuma sürecine genellersen, kitap okumaktan soğuyabilirsin. Her kitabı seveceksin diye bir kural yok. Sevdiğin kitapları okumalısın.
- İlginç kitaplarla başlamak, kalın çok fazla bilimsel kitaplar, teknik terimleri olan kitaplara girmeden: Ağırlık kaldırmak gibi düşün, ilk başta amacımız bir alışkanlık kazanmak. Bazen çevremizdeki insanlar bizim seviyemizi ve ilgi alanımızı bilmeden bize kitap önerebilirler. Bu kitaplar çok fazla teknik terim içerebilir, akademik olabilir ya da çok uzun olabilir. Böyle kitaplarla başlamak okuma alışkanlığı kazanmamıza yardımcı olmazlar.
- Her yerde yanında bir kitap olsun: Gün içinde çok fazla bir şey yapmadığımız zaman dilimi oluyor. Sıra beklemek, yolculuk yapmak gibi. Bu boş zamanlarımızın çoğunu ya cep telefonuyla oyalanarak ya da sıkılarak geçiriyoruz. Ama her an yanımızda bir kitap bulundurursak bu zaman dilimleri bizim için çok faydalı okuma saatlerine dönüşebilir. Bu sebeple çantamızda her zaman bir kitap bulundurmak çok işe yarayacaktır.
- İstikrar: Yeni bir alışkanlık kazanırken en önemli şey istikrarlı olabilmektir. Eğer istikrarlı olamazsak, kısa süre sonra kazanmaya çalıştığımız alışkanlık hayatımızdan çıkacaktır. Ben hızlı başlangıçların sonunun çoğu zaman hüsranla bittiğini düşünüyorum. Birçok konuda çok çabuk gaza gelip çok hızlı başlıyoruz. Ancak bu yoğunluk çok kısa süre sonra bıkkınlık yaratabiliyor. Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
- Okuyup bitirdiğin kitapların listesini yapmak: Geriye dönüp baktığında seni motive edecek bir şeyler olmalı. Kitap okuma konusunda bu motivasyon, okuduğun kitaplar olacak. Şimdi birçok kırtasiyede satılan çok güzel defterler var. Böyle bir defter edinmeni öneririm. Bu defter hem kitap listesi yapmak hem de okuduğun kitaplardaki sevdiğin cümleleri yazmak için çok işine yarayacaktır. Bu defter doldukça kendini çok daha iyi hissedeceksin. Ayrıca okuduğun kitapları sosyal medyada paylaşabilir ve arkadaşlarına tavsiye edebilirsin.
5 yorum
Günlük 20 dk kuralı kesinlikle işe yarıyor.Tavsiye ederim 10 -20 gün sonra zaten kitap okuma alışkanlığı kazanmış oluyorsunuz.
Kısa ve net paylaşımlarınız videolarınız çok faydalı ..Kucak dolusu sevgiler güzel insan 🙂
Peki hocam her türlü kitap olur değil mi mesela ben böyle biraz daha eğlenceli kitapları seviyorum saftirik Greg gibi bunlar da olur mu bunlar ile de başalyabilirr miyiz?
Hocam siz bitanesiniz :))
İki kitabınızda okudum ikiside birbirinden mükemmel kitaplar 3. Kitabını bekliyoruz Beyhan hoca 😊
Sen 17 yasimsin